Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η ευσπλαχνία και η δίκαια κρίση - Ισαάκ του Σύρου

stisaac.jpg

             Η ευσπλαχνία και η δίκαια κρίση - Ισαάκ του Σύρου



Η ελεημοσύνη (δλδ η ευσπλαχία, το έλεος, ο πόνος για τον άλλον) κι η δίκια κρίση , άν βρίσκονται μέσα στον ίδιο είναι σαν τον άνθρωπο που προσκυνά τον Θεό και τα είδωλα μέσα στο ίδιο σπίτι.
 

Η ευσπλαχνία είναι ενάντια στη δίκαια κρίση.
 
Η δίκαια κρίση είναι στο ίσιο μέτρο, μα η ελεημοσύνη είναι η λύπηση που έρχεται στον άνθρωπο από τη Θεία Χάρη, και σε όλους γέρνει: 



(γέρνει: θέλει να δείξει πως η ευσπλαχνία , ολοένα γέρνει τη ζυγαριά της δικαιοσύνης πρός το μέρος του αδερφού που έφταιξε) 

Με συμπάθεια και δε δίνει στον άνθρωπο που είναι άξιος για τιμωρία, την πληρωμή που τού πρέπει, και κείνον που κάνει το καλό τον γεμίζει από καλά.

Όπως δε ζυγιάζεται ένα σπυρί άμμος με πολύ χρυσάφι, έτσι κι η δίκια κρίση τού θεού δε ζυγιάζεται με την ελεημοσύνη του.


Η δίκια κρίση δεν είναι στην πολιτεία των χριστιανών και δεν είναι σημειωμένη στη διδαχή τού Χριστού.

Να χαίρεσαι με τους χαρούμενους και να κλαίς με τους λυπημένους γιατί αυτό είναι το σημάδι της καθαρότητας.

Γίνε φιλος με όλους τους ανθρώπους και καθησε μονάχος μέσα στη διάνοια σου.



του αββά Ισαάκ σε μεταγλώττιση και με υποσημειώσεις του κυρ Φώτη Κόντογλου



Πηγη:http://misha.pblogs.gr

1 σχόλιο:

  1. «ΓΙΝΕΣΘΕ ΟΥΝ οικτίρμονες, καθώς και ο πατήρ υμών οικτίρμων εστί». Τι είναι το έλεος; Αγάπη επιτεταμένη. «Εάν κάποιος εξετάσει», γράφει ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης, «το ιδίωμα του ελέους, θα βρει ότι είναι η επίταση της αγαπητικής διαθέσεως». Και τι είναι οι οικτιρμοί; Η συμπάθεια και η ευσπλαχνία, ο πόνος για τον άλλον, τον πονεμένο αδελφό του Χριστού, που είναι και δικός μας αδελφός. Η καρδιά μας, δηλαδή, να γεμίζει από συμπάθεια κι ευσπλαχνία για τον πόνο και τη δυστυχία, την ταλαιπωρία και την ανάγκη των άλλων. Και το μέτρο του ελέους και της συμπάθειας, που οφείλουμε να επιδεικνύουμε προς τους άλλους, είναι το έλεος και η φιλανθρωπία του ουρανίου Πατέρα μας.
    «Αυτό με το οποίο μπορούμε (κάπως)», διδάσκει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «να εξισωθούμε με τον Θεό, είναι το ελεείν και οικτίρειν». Και συνεχίζει: «Δεν είπε, εάν νηστεύετε θα γίνετε όμοιοι με τον Πατέρα σας. Δεν είπε, εάν ασκείτε παρθενία. Ούτε είπε, εάν προσεύχεσθε θα γίνετε όμοιοι με τον Πατέρα σας…. Αλλά τι είπε; Γίνεσθε οικτίρμονες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εναλλακτικές αναρτήσεις

Share this