Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Η εικόνα μιας σύγχρονης οσιακής μορφής,του π.Αρσενίου Μπόκα δάκρυσεΟι κάτοικοι της πόλης Vaslui στην Αν.Ρουμανία στην περιοχή της Μολδαβίας είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο ρουμάνος άγιος Aρσένιος Boca κάνει θαύματα...

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η εικόνα του που μεταφέρθηκε εκεί από τη μονή Prislop κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών δακρύζει. Τα άτομα μιλούν για σημείο και εντείνουν τις προσευχές τους.

Διίστανται οι απόψεις αν προμηνύει κάτι καλό ή άσχημο αλλά όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για υπερφυσικό γεγονός. Σύσωμος ο ρουμάνικος τύπος καλύπτει το γεγονός.

Κάποιος αγόρασε την εικόνα από τη μονή Prislop, και την μετέφερε σε ενα προσκυνητάρι του εσταυρωμένου. Η εικόνα τοποθετήθηκε στην βάση του σταυρού. 

Σε λίγες ημέρες εμφανίστηκαν τα δάκρυα.

Ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να προσκυνήσει την δακρυροούσα εικόνα...

Στην τηλεόραση stirileprotv που έκανε το ρεπορτάζ οι κάτοικοι δηλώνουν.

«Από την αριστερή πλευρά άρχισε να τρέχει δάκρυ από το μάτι του... » λέει μια μάρτυρας.

Μια ηλικιωμένη:«Είμαι 70 ετών πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο. Είδα αυτό το θαύμα».
                                                                                     
(ortodox.md 2/5/15 romaniatv)
O άγιος Αρσένιος Μπόκα υπήρξε ο πιο χαρισματικός oρθόδοξος αγιογράφος στη σύγχρονη εποχή. (1910- 1989) ήταν ορθόδοξος μοναχός, ρουμάνος θεολόγος και αγιογράφος.

Γεννήθηκε στο χωριό Βάτσα Ντε Σους της Ρουμανίας το 1910, ο Ιωάννης, ο υιός του Ιωσήφ Μπόκα και της Χριστίνας. Το «παρατσούκλι» του στο σχολείο από τους συμμαθητές του ήταν «άγιος», για την ωραία και καθαρή ζωή του. Το σχολείο τελείωσε το 1929 αριστεύοντας. Κατόπιν σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Σιμπίου. Επίσης έμαθε εκκλησιαστική μουσική, αγιογραφία και ιατρική. Το 1939 εκάρη μοναχός στο μοναστήρι Σίμπαντα Ντε Σιούς και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερεύς από τον μητροπολίτη Νικόλαο.

Έζησε για 3 μήνες στη ρουμάνικη σκήτη του Τιμίου Προδρόμου στο Άγιον όρος. 

Επέστρεψε στην πατρίδα του από τον ιερό Άθωνα με πλούσιες εμπειρίες, Με τον π. Δημήτριο Στανιλοάε συζητούσε τα του αθωνικού ησυχασμού. Μαζί εργάσθηκαν για τη μετάφραση και τον σχολιασμό της Φιλοκαλίας.

Τον καιρό εκείνο όποιος τον πλησίαζε του μιλούσε μόνο για τη Φιλοκαλία...

Ο Αρσένιος φωτίσθηκε από την χάρι του Αγίου Πνεύματος και προικίσθηκε με το χάρισμα της προοράσεως. Μόνον εάν σε αντίκριζε, αισθανόσουν ότι έμπαινε στα βάθη της ψυχής σου σαν το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Σε καθήλωνε και σου απεκάλυπτε τους λογισμούς σου, τις αμαρτίες και τα έργα που είχες κάνει. Δηλαδή γνώριζε όλη την ζωή σου και σε καλούσε με το όνομα σου.

Είναι πολλά τα θαυμαστά έργα του (θα μπορούσα να τα ονομάσω θαύματα), δια των οποίων ο Θεός απεκάλυψε σε πολλούς ευλαβείς Χριστιανούς ότι ο π. Αρσένιος ήτο προφήτης των ημερών μας.

Αφ' ότου χειροτονήθηκε Ιερεύς και έλαβε και την ευλογία να εξομολογεί
, συχνά στην εξομολόγηση έλεγε στους ανθρώπους που έρχονταν τα ανεξομολόγητα αμαρτήματα τους (τα όποια αυτοί τα έκρυβαν ή τα ξεχνούσαν).


Είχε το χάρισμα από τον Θεό ο π. Αρσένιος και έβλεπε την εσωτερική κατάσταση των ανθρώπων κι αυτά που είχαν κάνει στη ζωή τους και αυτά που θα τους συμβούν...


Στην περίοδο του αθεϊστικού καθεστώτος φυλακίσθηκε και ταλαιπωρήθηκε. Δεν έπαυσε όμως ποτέ να προσεύχεται και να βοηθά τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους, προείδε το τέλος του τρία έτη προ της εκδημίας του.

Ανεπαύθη στις 28.11.1989, αφού προείπε την πτώση του κομμουνισμού. 

Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Τώρα γνωρίζω που πηγαίνω…»

Πλήθος κληρικών, μοναχών και λαϊκών τον συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του. Ετάφη στο προαύλιο της γυναικείας μονής Πρίσλοπ, πού ήταν Πνευματικός. Ο τάφος του κατέστη προσκύνημα. Οι πιστοί μετά το προσκύνημά τους, την προσευχή τους, και κατά την πίστη τους, βλέπουν θαύματα. Τον όσιο επικαλούνται ιδιαίτερα οι νέοι. 

Στον τάφο του συμβαίνει ένα παράδοξο. Ενώ εκεί έχει συνήθως παγωνιά, 
τα λουλούδια του τάφου του είναι πάντοτε ανθισμένα και ποτέ δεν μαραίνονται, 
δεν καίγονται, δεν παγώνουν...


Ο μακαριστός φίλος του μακάριου π. Αρσενίου, π. Δημήτριος Στανιλοάε, έλεγε: «Ο π. Αρσένιος είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του ορθοδόξου ρουμανικού μοναχισμού».

===================================================

 Πηγή: proskynitis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...