Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Το κοσμικό δίκιο, ο μόνιμος πειρασμός των σχέσεων ~ π. Δαμιανός Σαράντης


Οι «πνευματικοί» με το κοσμικό δίκιο, έχουν κατά βάθος σαν «πειρασμό» τον Θεό!
''Το δίκιο τους, είναι γνήσια έκφραση της συγκεκαλυμμένης αρνησιθεΐας τους...

~ π. Δαμιανός Σαράντης                                                                                          
Το κοσμικό δίκιο είναι ο μόνιμος πειρασμός των σχέσεων και ο συνήγορος του ορθολογισμού μας. Μα, μόνο με το θεϊκό δίκιο μπορούν να αναπτυχθούν πραγματικά οι σχέσεις στο επίπεδο της καρδιάς και της συνείδησης.

Το κοσμικό δίκιο υπάρχει γι’ αυτούς που θέλουν κάτι πιο απλό, πιο «λίγο», αλλά οπωσδήποτε όχι «πνευματικό». Το λάθος γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι αυτό το απλό, το «λίγο» και το «μη πνευματικό», από καθαρό εγωισμό και από μεγάλη άγνοια, το κάνουν παντιέρα στη ζωή τους, συνιστώντας το μάλιστα και για την ζωή των άλλων.

Με αυτό το δίκιο μπορούμε να διεκδικήσουμε, να αρπάξουμε ή να αδικήσουμε «νόμιμα», ακατηγόρητα και «εφησυχαστικά»....

Με το δίκιο όμως του Θεού, που είναι το μόνο δίκιο, προάγουμε τις σχέσεις, αναπτύσσοντας μέσα μας και σε αυτές, έναν άλλο καρδιακό ορίζοντα που οπωσδήποτε είναι αφανής και αδιανόητος για τους πολλούς. 

Στο θεϊκό δίκιο, έχουμε «συνήγορο» και σύμμαχο τον Ίδιο τον Θεό. 

Με το κοσμικό δίκιο, την φτωχή λογική μας, από την άλλη, όλοι οι χρόνοι και όλες οι καθημερινότητες των ανθρώπων κατέδειξαν ότι δεν οδηγεί ούτε στην ανάπαυση και την ειρήνη της ψυχής, ούτε στην ομαλή πορεία των σχέσεων.... αλλά ούτε και στη σωτηρία. 

Χρειάζεται διάκριση . . . 

~ π. Δαμιανός Σαράντης

Το κοσμικό δίκιο, ο μόνιμος πειρασμός των σχέσεων
_________________________________________________

Σχόλιο Π. Κοινωνίας: Ο π. Δαμιανός, ένας αγαπημένος ιερέας του ορθόδοξου  διαδικτύου, δεν είναι απο τους συνηθισμένους blogger . . . Στο ιστολόγιο του  ''Τὸ Εἰλητάριον'' (toeilhtarion.blogspot.gr)  με μότο το  «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19), θα βρεί κανείς κείμενα χειρόγραφα...

είτε του ιδίου, είτε εξαιρετικά αποσπάσματα απο την πλούσια βιβλιοθήκη του, μεταφερόμενα αυτούσια, (γραπτώς με το χέρι), με πολύ μεράκι και αγάπη Χριστού πρός ωφέλια του κοινού. Toν ευχαριστώ θερμά για την παραχώρηση του θέματος.  Aς έχουμε την ευχή του!
                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εναλλακτικές αναρτήσεις

Share this