Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

«Ο Λόγος σάρξ εγένετο, ίνα τον άνθρωπον δεκτικόν θεότητος ποιήση».


«Ο Λόγος σάρξ εγένετο, 
ίνα τον άνθρωπον δεκτικόν θεότητος ποιήση»

Όλη η διδασκαλία των Πατέρων για την ενανθρώπηση του Κυρίου, λέγει ο μακαριστός π. Γεώργιος Καψάνης, περιέχεται σε αυτήν τη φράση του Μέγα Αθανασίου...

Θα έπρεπε να πούμε λοιπόν,  σύμφωνοι όλοι μαζί με τούς Αγίους Πατέρες, πως όταν λέμε καλά Χριστούγγενα, μέσα στίς καρδιές μας, εμείς οι Ορθόδοξοι, δεν εννοούμε κάτι ''εξωτερικό'', μιάν ευχή απλώς, έτσι για το καλό... 

Αλλά την επανάληψη της εμπειρίας, της Θείας Γέννησης εντός μας. 

Η πρώτη αυτή ανα-γέννηση Του Χριστού, είναι η έλευση της ενέργειας Του στήν καρδιά του ανθρώπου, ο φωτισμός, η νοερά προσευχή. 

Μιλάμε δηλαδή για καταστάσεις που βιώνονται αδιάκοπα μέσα στούς αιώνες, απο γενιά σε γενιά, και που η Ορθοδοξία έχει πλήρεις αποδήξεις, και πείρα και παράδοση αιώνων σε αυτά τα γεγονότα.

Η δεύτερη και τέλεια Γέννηση Του Χριστού μέσα μας, είναι η έλευση του Φωτός Του, η Πεντηκοστή, η Ανάσταση Του Χριστού μέσα μας, όπως την περιγράφει ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, και όπως φυσικά την έζησαν όλοι οι θεόπτες Άγιοι της Ορθοδόξου παραδόσεως.

''Αν τα Χριστούγεννα είναι η γέννηση του Θεού ως ανθρώπου, η Πεντηκοστή είναι η τελείωση του ανθρώπου ως Θεού κατά χάριν...'' ~ π. Γεώργιος Μεταλληνός (εδω)

''Εγεννήθη (ο Θεός Λόγος) γαρ κατά σάρκα, 
ίνα συ γεννηθής κατά πνεύμα...''

Μας λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος, και συνεχίζει:

«Γένος εγένετο έν, Θεού και ανθρώπων». 


Γίνεται μία κοινωνία ο Θεός με τον άνθρωπο, στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού, με σκοπό να αποκτήσει ο άνθρωπος τον αγιασμό και την θέωση.

Αυτά, τα Αληθινά Χριστούγγενα, εύχομαι στόν καθέναν μας προσωπικά.

Αμήν να Γεννηθεί ξανά ο Θεάνθρωπος Χριστός μέσα στίς καρδιές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εναλλακτικές αναρτήσεις

Share this