Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Με τους κληρικούς δε, και με τους λαϊκούς που χωρίστηκαν ἢ καθαιρέθηκαν ἐμεῖς κοινωνοῦμε ~ Ἃγιος Κύριλλος Ἀλεξανδρείας


« Οὒτε να κοινωνεῖτε με αὐτόν που προανέφερα (τον αἱρετικό Νεστόριο), ἀλλά οὒτε και να προσέχετε (στους λόγους του) σαν διδασκάλου, ἐφ’ὃσον παραμένει λύκος ἀντὶ για ποιμένας…

Με τους κληρικούς δε, και με τους λαϊκούς που χωρίστηκαν ἢ καθαιρέθηκαν ἀπ’αὐτόν (τον αἱρετικό Νεστόριο) γιά τὴν ὀρθὴ πίστη, ἐμεῖς κοινωνοῦμε με αὐτούς...

και δεν ἐπικυρώνουμε την ἂδικη ἀπόφασή του (να τους καθαιρέσει), ἀλλά ἀντίθετα, τους ἐπαινοῦμε αὐτούς που ἒπαθαν αὐτό (δηλ. την καθαίρεση) και τους λέμε το ἐξῆς: ἐάν ὀνειδίζεσθε γιά τον Κύριο, εἶσθε μακάριοι, γιατί ἡ δύναμη καὶ τὸ πνεῦμα τοῦ Θεοῦ σε σᾶς ἒχει ἀναπαυθεῖ…»

~ Ἃγιος Κύριλλος Ἀλεξανδρείας (MANSI IV, 1096)


1 σχόλιο:

  1. Ο άγιος Κύριλλος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους δογματικούς θεολόγους της εποχής του, ο οποίος κατανόησε και διατύπωσε το χριστολογικό δόγμα με απόλυτη σαφήνεια και ακρίβεια.

    Πρωτοστάτησε στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία καταδίκασε τον αιρετικό Νεστόριο, ο οποίος αρνούνταν τη θεία φύση του Χριστού.

    Στα βαθυστόχαστα θεολογικά του συγγράμματα εκφράζει την πίστη της Εκκλησίας στην αληθινή σάρκωση του Θεού Λόγου και την τέλεια ένωση της θείας και ανθρωπίνης φύσεως στο πρόσωπο του Θεανθρώπου. Επίσης ο άγιος Κύριλλος είναι ο κατ’ εξοχήν θεολόγος της Κυρίας Θεοτόκου.

    ~ ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εναλλακτικές αναρτήσεις

Share this