Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Ο Χιλιανός νεομάρτυρας Ιωσήφ Μουνιόθ-Κορτέζ (31/10/1997)


Ο Χιλιανός νεομάρτυρας Ιωσήφ Μουνιόθ-Κορτέζ (31/10/1997)

Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας στον 20ό και 21ο αιώνα
Μέρος Δεύτερο. Κεφάλαιο Δέκατο Τρίτο
Χαραλάμπους Χ. Άνδραλη 

Ο Νεομάρτυρας Χοσέ Μουνιόθ-Κορτέζ γεννήθηκε το 1950 στη Χιλή της Νότιας Αμερικής. Η οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη αλλά ανήκε στο ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Σε ηλικία 12 ετών γνώρισε τον Ορθόδοξο Επίσκοπο Χιλής Λεόντιο, ο οποίος τον έπεισε να βαπτιστεί Ορθόδοξος δύο χρόνια αργότερα.

Τον εντυπωσίαζε ο τρόπος ζωής των μοναχών και παρότι ζούσε μέσα στην πόλη, προσπαθούσε να εφαρμόζει όσα έκαναν η μοναχοί. Επιδόθηκε σε νηστείες, προσευχή, αγρυπνίες. Κάποια στιγμή, έφυγε από τη Χιλή και μετακόμισε στον Καναδά. Εκεί εργάστηκε ως δάσκαλος ζωγραφικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Παράλληλα ο ίδιος θέλησε να μάθει Βυζαντινή Αγιογραφία.

Το 1982 ο Χοσέ επισκέφθηκε το Άγιον Όρος. Εκεί μελέτησε πολλές βυζαντινές εικόνες στα πλαίσια των αγιογραφικών του σπουδών. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε ένα αντίγραφο της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που υπήρχε σε μία σκήτη. Ο Χοσέ θέλησε να την αγοράσει, αλλά στεναχωρήθηκε όταν έμαθε ότι δεν ήταν προς πώληση. Καθώς έφευγε όμως, ο Δικαίος της Σκήτης του χάρισε την εικόνα. Ο ευλαβής προσκυνητής απέδωσε το γεγονός σε θαύμα της Θεοτόκου.

Επιστρέφοντας στο Μόντρεαλ, ο Χοσέ διάβαζε κάθε βράδυ τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μπροστά στην εικόνα...

Μετά από κάποιες εβδομάδες στο δωμάτιο όπου είχε την εικόνα άρχισε να ευωδιάζει μια ευχάριστη και έντονη μυρωδιά. Τότε παρατήρησε ότι η εικόνα έβγαζε μύρο από τα χέρια της Θεοτόκου. Για τα επόμενα 15 χρόνια η εικόνα εξακολούθησε να μυροβλύζει. Ο Χοσέ γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο με την εικόνα για να δείξει το θαύμα στους ανθρώπους και να δοξαστεί το όνομα της Παναγίας.

Στις 31 Οκτωβρίου 1997 και ενώ βρισκόταν στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη θαυματουργή εικόνα, δολοφονήθηκε από σατανιστές, αφού πρώτα βασανίστηκε φρικαλέα μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε. Οι εχθροί της Πίστεως δεν άντεχαν να τον βλέπουν να βροντοφωνάζει σε όλο τον κόσμο το θαύμα, δοξάζοντας το Χριστό και την Παναγία.

Η εικόνα του αγίου νεομάρτυρος χάθηκε τότε στην Αθήνα. Ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας, την οποία έχει στην κατοχή του κάποιος αναγνώστης Νεκτάριος από την Χαβάη, μυροβλύζει... 


Πηγή: απο τον αδελφό μας Νεκρός για τον κόσμο, o-nekros.blogspot.com

Σχόλιο Νεκρού για τον κόσμo: Προσθέτουμε από εδώ μερικές πληροφορίες σχετικά με τον αγιογραφήσαντα την Εικόνα του Μόντρεαλ. Πρόκειται γιά τον τότε Ιερομόναχο π. Χρυσόστομο Τζανή (σήμερα Επίσκοπο Γ.Ο.Χ. Θηβών και Λεβαδείας), αδελφό της Ζηλωτικής Συνοδείας του μακαριστού Γέροντος Κλήμεντος, της Καλύβης Γεννήσεως Χριστού, των Κατουνακίων. Αυτό σίγουρα θα προβληματίσει, αλλά η εντιμότητα επιβάλλει να το αναφέρουμε...


Σχόλιο Π. κοινωνίας: O Επίσκοπος των ΓΟΧ Χρυσόστομος, ο αγιογράφος της εικόνας της Παναγίας που μυρόβλιζε στα χέρια του μάρτυρα Ιωσήφ... έφυγε προ καιρού για την ουράνια πατρίδα. Είναι αυτός που διατηρούσε νεκρική ακαμψία και του κουνούσε τα χέρια ο π. Βασίλειος των Κλημαίων, σε γνωστό βίντεο που έκανε τότε το γύρο του διαδυκτύου.


Αυτό σίγουρα θα προβληματίσει δύο φόρες... αλλά μόνο όσους δεν γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη ομάδα των ΓΟΧ, έχει Αποστολική διαδοχή και χειροτονίες Επισκόπου απο την Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς, την Εκκλησία δηλαδή του Αγίου Επισκόπου  Ιωάννη Μαξίμοβιτς... του χαριτωμένου π.  Σεραφείμ Ρόουζ, και του Αγίου Φιλάρετου, Μητροπολίτη Νέας Υόρκης και Ανατολικής Αμερικής.


Άγιος Φιλάρετος τῆς Ρωσικῆς διασπορᾶς Ἀσκητής καί Ὁμολογητής 1903 - 1985 ☦
καί Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς o θαυματουργός 1896 - 1966 ☦

2 σχόλια:

  1. Στην κάτωθι σελίδα παρουσιάζεται η παράταξη των Ματθαικων ως μη έχουμε Αποστολική Διαδοχή. Κι ότι οι Φλωρινικοι έχουν Διαδοχή. Από την άλλη ο κεκοιμενος Χρυσοστομος ανήκε στους Ματθαιικους. Τελικά τι ισχύει;

    https://omologia.neocities.org/clarifications

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xωρίς να μελετήσω ολόκληρη την σελίδα, με ενόχλησε που δεν είδα ονοματεπώνυμο στο σχετικό εισαγωγικό, αλλά ενα ''(του editor)''. Όταν ομιλούμε για τόσο σοβαρά θέματα δεν μπορούμε να είμαστε ''editor''.

      Γνωρίζω πως το καλύβι των κλημαίων όπου και αγιογραφήθηκε η εικόνα απο τον Ιερομόναχο τότε, και μετέπειτα Επίσκοπο Χρυσόστομο, ανήκει στήν ομάδα των Ματθαικών. Τούς πατέρες τούς γνωρίζω προσωπικά. Έτσι και ζήτησα να μάθω περί αποστολικής διαδοχής και αν διαθέτουν, απο τον π. Αντώνιο.

      Στήν κουβέντα μας, ο π. Αντώνιος μου εξιστόρησε ολη την ιστορία των ΓΟΧ, τις διασπάσεις με τις ομάδες κλπ. αλλά κυρίως αυτό που με αφορούσε περί Αποστολικής διαδοχής.

      Μου είπε πως έλαβαν χειροτονίες απο την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Διασποράς, (ROCOR) που ο τότε Μητροπολίτη Νέας Υόρκης και Ανατολικής Αμερικής άγιος Φιλάρετος, κατ οικονομίαν τούς επέτρεψε, ώστε να μην είναι αχειροτόνητοι αλλά με έγκυρες χειροτονίες και μυστήρια.

      Όταν επέστρεψα απο το ταξίδι μου στο Άγιον Όρος ερεύνησα αν ήταν αληθής η πληροφορία. Πράγματι, υπάρχουν τα επίσημα έγραφα, επιστολές, ακόμη και φωτογραφίες απο τις συναντήσεις που έγιναν, και τα βρήκα ολα δημοσιευμένα στήν σελίδα των Ματθαικών, της ομάδας που ανήκε ο π. Χρυσόστομος, ο αγιογράφος της εικόνας.

      Εφόσον υπάρχει λοιπόν Αποστολική διαδοχή και χειροτονίες απο την (ROCOR) είναι κατανοητό πως υπάρχει χάρις και φανερώθηκε θαυματουργικά στήν εικόνα.

      Λέγεται πως υπάρχει τώρα και άλλη ομάδα του παλαιού που ζήτησε και έλαβε χειροτονίες απο την Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς.

      Γνωρίζω όμως μόνο για αυτήν που ανέφερα, καθώς για αυτήν το έφερε ο Θεός να μελετήσω και να βρώ τα σχετικά αποδεικτικά.

      Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος αδελφός είναι σε ομάδα του παλαιού, θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι Αποστολική διαδοχή και ζητά τα σχετικά αποδεικτικά απο τις χειροτονίες της έχει η ομάδα του (αν έχει...) απο την Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς και τον Άγιο Φιλάρετο.

      Αν δεν υπάρχει χειροτονία απο εκεί, τότε το πιο πιθανό η ομάδα του, οσο ''σωστή'' και αν φαντάζει, να μην έχει Αποστολική διαδοχή. (...)

      Διαγραφή

Εναλλακτικές αναρτήσεις

Share this