Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Άγιοι Πέτρος και Φεβρωνία του Μούρομ, Το άγιο ζευγάρι που έμεινε μαζί αιώνια..!


ΑΓΙΟΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΦΕΒΡΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΡΟΜ(25-6)
Το άγιο ζευγάρι που έμεινε μαζί αιώνια, προστάτες των έγγαμων ζευγαριών.

Ο κνέζης Πέτρος ηταν ο δευτερότοκος υιός του Γιούρι Βλαντιμίροβιτς, ηγεμόνος του Μούρομ, καὶ διαδέχθηκε στο θρόνο τον πατέρα του, το 1203. Εζησε στο Μούρομ και έγινε ηγεμόνας το 1203.   

Ὅμως ο πρίγκιπας Πέτρος αρρώστησε από τη φοβερή νόσο της λέπρας και εθεραπεύθηκε μετά από όραμα από τη Φεβρωνία, θυγατέρα ενός απλοϊκού μελισσοκόμου πού ἐζούσε στο χωριό Λάσκοβα του Ριαζάν. Αν και δεν ήταν κνεζίνα αλλά προερχόταν από τα λαϊκά στρώματα, θέλησε να τη παντρευτεί όπως και έγινε.

Οι άρχοντες όμως δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με αυτή τη σκέψη έλεγαν συνεχώς πως έπρεπε να παντρευτεί με κάποια από την τάξη τους . Έφτασαν να του ζητήσουν να την παρατήσει και όταν αυτός αρνήθηκε την έδιωξαν από τη πόλη...


Το νεαρό ζευγάρι έφυγε με μια βάρκα.
Ο Πέτρος ήταν πολύ λυπημένος για όσα συνέβησαν όμως η Φεβρωνία τον παρηγορούσε και τον ενθάρρυνε... 

Σύντομα πολλές συμφορές βρήκαν τη πολιτεία του Μούρομ. Το πλήθος κατάλαβε πως οφειλόταν στην άδικη συμπεριφορά που είχαν επιδείξει προς το κνέζη και τη σύζυγό του.

Μετανιωμένοι ζήτησαν από το κνέζη Πέτρο και τη σύζυγο του Φεβρωνία να γυρίσουν πίσω...


Το άγιο ζευγάρι γύρισε στο Μούρομ και αφιερώθηκαν στις ελεημοσύνες και τις αγαθοεργίες.

Προς το τέλος της ζωής τους έγιναν μοναχοί όντες γνωστοί και με τα μοναχικά τους ονόματα : Δαβίδ και Ευφροσύνη.


Προσευχήθηκαν να πεθάνουν την ίδια μέρα και ζήτησαν να θαφτούν στο ίδιο φέρετρο με ένα μικρό χώρισμα ανάμεσα τους.

Τα λείψανα των Αγ. Πέτρου και Φεβρωνίας

Εκοιμήθηκαν τις 25 Ιουνίου του 1228, την ίδια ημέρα, όπως το είχαν ζητήσει... Δύο φορές μετέφεραν τα σκηνώματά τους σε διαφορετικούς ναούς και δύο φορές θαυματουργικά αυτά βρέθηκαν δίπλα-δίπλα.. Έτσι, το θέλημά τους έγινε τελικά και οι Άγιοι σύζυγοι ετάφησαν μαζί στην εκκλησία της Γεννήσεως Της Θεοτόκου.

Ανακηρύχθηκαν άγιοι από τη Ρωσική Εκκλησία το 1552.

Θεωρούνται οι προστάτες των νέων έγγαμων ζευγαριών.


Το 2008, στην πόλη Μούρομ, εγκαινιάστηκε το πρώτο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους Αγίους Πέτρο και Φεβρωνία και φέρει την επιγραφή: «Η ένωση της αγάπης – ο σοφός γάμος». 


Από τότε, πολλά γλυπτά τους άρχισαν να εμφανίζονται σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, στο πλαίσιο υποστήριξης της εθνικής στρατηγικής για την δημιουργία της οικογένειας.


Πολλοί νεόνυμφοι έρχονται τώρα κοντά τους την ημέρα του γάμου τους, για να πάρουν δύναμη. Ακόμη και νεα ζευγάρια δίνουν ραντεβού στα πόδια των αγίων, για να πάρουν την ευλογία τούς. 

Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ ημών.



gr.pravoslavie.ru και Ρωσικό διαδίκτυο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εναλλακτικές αναρτήσεις

Share this