Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Ιερά Μητρόπολις Πατρών – Μία σοκαριστική ομολογία και ένας άδικος διωγμός.


Ιερά Μητρόπολις Πατρών – Μία σοκαριστική ομολογία και ένας άδικος διωγμός.

Σκανδαλισμό των πιστών προκαλεί η εμμονή του Μητροπολίτη Πατρών να διώκει τον π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο. [1] για τις θέσεις που εκφράζει στο ουκρανικό ζήτημα, οι οποίες απηχούν την συντριπτική πλειονότητα των μελών της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. 

Περαιτέρω σκανδαλισμό προκάλεσε και η ωμή παραδοχή του Μητροπολίτη ότι αναγνωρίζει το επιβηλθέν εξ αμερικής θρησκευτικό παραμόρφωμα των αχειροτόνητων, καθηρημένων και σχισματοαιρετικών της Ουκρανίας.

Έχουμε την συνήθεια εμείς το ποίμνιο να κάνουμε τον καλό λογισμό και να δικαιολογούμε τις φαινομενικά προβληματικές συμπεριφορές των μητροπολιτών μας, όπως π.χ. την σιωπή τους μπροστά σε αυτό το εκκλησιαστικό έγκλημα που διεπράχθη στην Ουκρανία, με δικαιολογίες του τύπου, «τι να κάνουν, πιέζονται», «ποιος ξέρει τι νοιώθουν πραγματικά μέσα τους» κτλ. Εδώ όμως έχουμε την ξεκάθαρη σοκαριστική ομολογία : «…συντάσσομαι με την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.»!

Ο Μητροπολίτης Πατρών αναφέρεται στην «απόφαση» παρωδία δίχως ψηφοφορία, της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2019, [2] την οποία θεωρεί παράδειγμα εν Αγίω Πνεύματι συνοδικότητος! Έγραψε στον π. Αναστάσιο: «Ευτυχώς όμως και δυστυχώς δι’ εσέ, που η Αγία μας Εκκλησία διοικείται από το Συνοδικό Σύστημα, εν Πνευμάτι Αγίω.» Άπαγε της βλασφημίας. 

Τους είπε δηλαδή το Άγιο Πνεύμα να θέσουν στο περιθώριο την Κανονική πολυπληθή Εκκλησία του Ονουφρίου και να δεχθούν τους αχειροτόνητους;

Να υπενθυμίσουμε ότι αν και ο Μητροπολίτης Πατρών επικαλείται τώρα με στεντόρεια φωνή το Άγιο Πνεύμα και το συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας, τα λεγόμενά του κατά την διάρκεια της συνεδριάσεως της Ιεραρχίας για το ουκρανικό δείχνουν ότι τότε όλα αυτά τα θεωρούσε ασήμαντα και περιττά! 

Με τρόμο διαβάσαμε αυτά που είχε πει τότε: «Δεν θα είχαμε φθάσει εδώ αν κι εσείς μακαριώτατε είχατε μνημονεύσει αμέσως τον Επιφάνιο»! [3] Για ένα τόσο σοβαρό θέμα θεώρησε ότι δεν ήταν απαραίτητη η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα μπορούσε, έτσι απλά!, από μόνος του!, να μνημονεύσει τον αχειροτόνητο Ντουμένκο! Ήμαρτον!

Σεβασμιώτατε, ζητούμε να τιμωρήσετε και εμάς για απείθεια διότι δηλώνουμε ρητώς και κατηγορηματικώς ότι ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ με αυτήν την βλάσφημη «απόφαση» της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αναγνωρίζουμε ως Κανονικό προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας τον Μητροπολίτη Ονούφριο και κανέναν άλλον.

Για εξύβριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατηγορήθηκε επίσης από τον Μητροπολίτη Πατρών ο π. Αναστάσιος, διότι τον εξίσωσε λέει με τον αιρετικό Νεστόριο, Μακεδόνιο και τον λατινόφρονα Μητροφάνη: «Με τις απαντήσεις που έδωσες υποπίπτεις εις σοβαρά κανονικά αδικήματα αφού αφ’ ενός μεν προβαίνεις πολλάκις εις εξύβρισιν του Μακαριωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου εξισώνοντάς τον με τον αιρετικόν Νεστόριον, Μακεδόνιον και τον λατινόφρονα Μητροφάνην...» Σεβασμιώτατε, εσείς τώρα προσβάλλετε τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος κάνει από μόνος του τα πάντα να έλθει κοντά με όλα τα αιρετικά πνεύματα του κόσμου τούτου και να ξεπεράσει ακόμα και τον Νεστόριο, και τον Μακεδόνιο και όσους αιρετικούς έχουνε περάσει. Σεβασμιώτατε, πώς είναι δυνατόν να προσβάλλεται ο πατριάρχης Βαρθολομαίος; Ξεχάσατε ότι ονομάσατε «εκκλησίες» τις αιρέσεις στην ψευδοσύνοδο της Κρήτης;

Στην συνέντευξη όμως, εάν ενθυμούμαστε σωστά, ο π. Αναστάσιος επικαλέστηκε τα άνω πρόσωπα διότι αρνούνταν να παραστούν σε Σύνοδο για να επιλυθούν τα ανακύπτοντα προβλήματα στην Εκκλησία. Αν θέλετε να κατηγορήσετε τον π. Αναστάσιο ότι εξυβρίζει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο επειδή ανέφερε ιστορικά παραδείγματα για το πώς προχωρά η Εκκλησία στην επίλυση των προβλημάτων με την σύγκληση Συνόδων, θα πρέπει να ξεκινήσετε πρώτα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ, ο οποίος έχει ήδη καλέσει εκπροσώπους των Εκκλησιών για να επιλύσουν συνοδικά το μπάχαλο που δημιούργησε το κακοκέφαλο στην Ουκρανία που εσείς εγκρίνατε. Αλλά και ο κεκοιμημένος συνονόματός σας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β έκανε παρόμοιες προσπάθειες…. μέχρι την στιγμή που ο πατριάρχης Βαρθολομαίος του έκανε ένα τηλεφώνημα!

Τελειώνοντας, κατηγορείτε τον π. Αναστάσιο για σκανδαλισμό των πιστών. Σεβασμιώτατε, πρέπει να γνωρίζετε ότι εξαιτίας της συμπροσευχής σας με τον ΨευδοΟλβίας η υποφαινόμενη αναγκάστηκε να φύγει από την Μητρόπολη Πατρών διότι δεν θέλει να έχει καμμία σχέση με τους αχειροτόνητους σχισματικούς της Ουκρανίας και εκκλησιάζεται σε άλλη Μητρόπολη. Μάλιστα, μετά την δημοσίευση των λεγομένων σας στην παρούσα κλήση προς τον π. Αναστάσιο και την ωμή παραδοχή των φιλοσχισματικών φρονημάτων σας, καταφθάνουν στο ιστολόγιο κατασκανδαλισμένοι αδελφοί της Μητροπόλεως Πατρών να δηλώσουν ότι και αυτοί θα κάνουν το ίδιο.

Πρόσφατα Σεβασμιώτατε βραβεύσατε έναν κύριο, ο οποίος λέει στον κόσμο να πάει στο καρναβάλι. [4] Τί θα σήμαινε υπακοή στην εκκλησιαστική αρχή για εσάς; Να πάμε στο καρναβάλι επειδή εσείς βραβεύσατε αυτόν τον κύριο; Μα δεν είμαστε το λογικό ποίμνιο; Δεν έβαλε λογική σε μας ο Θεός; Μόνο σε σας την έβαλε;

Πώς σκανδάλισε το ποίμνιο ο π. Αναστάσιος; Επειδή έκανε κάποιες ιστορικές αναφορές; Μπορεί κάποιος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει στο κάτω κάτω της γραφής. Είναι το ίδιο με την συμπροσευχή που κάνατε εσείς με τον ΨευδοΟλβίας; [5] Τι πραγματικά σας ενόχλησε λοιπόν; Μήπως οι «σκανδαλισμένοι» για εσάς είναι αυτοί που ακούγοντας την συνέντευξη του π. Αναστασίου έμαθαν δυο πράγματα παραπάνω και αυτό θα σας δημιουργήσει πρόβλημα;

Προσευχόμαστε για εσάς Σεβασμιώτατε, να μην προχωρήσετε σε αυτόν τον δρόμο που φαίνεται ότι έχετε χαράξει.






ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Τό νά ἐφησυχάζει κανείς, ὅταν τό κινδυνευόμενον εἶναι ἡ Πίστις, τοῦτο εἶναι ἴδιον τῆς ἀρνήσεως, τό δέ νά ἐλέγχει, εἶναι ὁμολογία εἰλικρινής...

    ~ Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εναλλακτικές αναρτήσεις

Share this