Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος

Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Η Χάρις είναι βασίλισσα και όπου θέλει πνει


Δημητρίου Παναγόπουλου, Ιεροκήρυκα

Έρχεται της Πεντηκοστής που γονατίζουν

Φοβηθείτε μεθαύριο της Πεντηκοστής να γονατίσετε. Οι άνθρωποι που έχουν επίγνωση, φοβούνται που θα γονατίσουνε. Γιατί ξέρετε τί πάει να πει να γονατίσεις μεθαύριο;

Πάει να πει: Είμαι εντάξει, ταπεινώθηκα.. και περιμένω την επιφοίτηση του Πνεύματος του Αγίου. Να έρθει αυτή η περιστερά που κατεβαίνει από τον Ουρανό, να καθίσει και σε μένα τον αμαρτωλό. Αλλά αυτή η περιστερά, η Χάρις του Πνεύματος του Αγίου, είναι η περιστερά της Κιβωτού. Θυμόσαστε όταν ο Νώε απέλυσε τον κόρακα, για να δει κατά πόσο κόπασαν τα ύδατα, δεν επέστρεψε πίσω. Τράφηκε με τα πτώματα.

Έπειτα ο Νώε απέλυσε την περιστερά. Βγήκε η περιστερά, αναφέρει η Γραφή και πέταξε. Αλλά η περιστερά δεν κάθεται στο βρώμικο. Δεν κάθεται πάνω στα θνησιμαία αυτά και στη βρώμα και στη δυσωδία που υπήρχε επί της επιφανείας των υδάτων, λόγω του κατακλυσμού. Και μη έχουσα που να ξεκουράσει τας πόδας της, επέστρεψε εις την Κιβωτόν.

Αυτό θα συμβεί σε πολλούς από εμάς. Θα γονατίσουμε και θα πούμε:- Δεύτε κλίνατε στο γόνυ…Και θα πέσουμε κάτω στρωματσάδα. Θα βγει η περιστερά από το Ιερό και θα αρχίσει να πετά στους γονυκλιμένους ανθρώπους και θα τους εξετάζει.

Τί θα βρει επάνω μας; Θα βρει αγάπη; Θα βρει παιδοποιϊα; Θα βρει νηστεία;

Θα βρει εξομολογημένους ανθρώπους; Θα βρει αγαπημένους ανθρώπους; Τί θα βρει; Πείτε μου, εάν πάμε την Κυριακή της Πεντηκοστής στην Εκκλησία και γονατίσουμε, θα καθίσει και σε εμάς το Πνεύμα το Άγιο; Θα πάει εδώ… δεν μιλάει με την συννυφάδα της. Θα πάει εκεί… ψευδορκίστηκε χθες. Θα πάει πιο κάτω… έφαγε τον παπά με τη γλώσσα της. 

Θα πάει πιο πέρα… σκότωσε τα παιδιά της. 

(Σχόλιο Π. κοινωνίας: Και σήμερα, οχι μόνο τα σκοτώνουμε με τις εκτρώσεις, όπως και τότε, κυρ Δημήτρη μου, αλλά τα κάνουμε και εμβόλια για να σωθούμε λέει απο αρρώστιες... δηλαδή τρελαθήκαμε οι άνθρωποι τελείως και προσμένουμε να λάβουμε ζωη μέσα απο τον φόνο του άλλου.)

Θα πάει παραπέρα… κλέβει με το ζύγι. Θα πάει, θα πάει, θα πάει… πείτε μου που θα καθίσει; Και από εκεί μπορεί να καταλάβει ο άνθρωπος, σε ποιά κατάσταση βρίσκεται. Θα φτάσει κάτω μέχρι το παγκάρι και θα ξαναγυρίσει...

Και όπου βρει καθαρότητα και ετοιμασία, θα καθίσει. 
Όπου όμως δεν βρει, δεν πρόκειται να καθίσει...

Δεν εκβιάζεται η Χάρις. 

Η Χάρις είναι βασίλισσα και όπου θέλει πνει (Ιωάν. 3,8).

Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυκας (1916 – 1982)
__________________________________


Πηγή: psigmataorthodoxias3.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share this